9.11.09

Οδός 9. Nοέμβρη

Έχει πολύ ενδιαφέρον πως μπορεί να παρακολουθήσει κανείς την ιστορία μιας χώρας μέσα από τα γεγονότα που συνέβησαν στις 9 του Νοέμβρη...

9.
Νοεμβρίου 1848

Blum als Barrikadenkämpfer in Wien, Lithographie von Louis Schmitt, 1849

Εκτέλεση του συγγραφέα-επαναστάτη-δημοκράτη Ρόμπερτ Μπλούμ (Robert Blum) στη Βιέννη. Αρχή του τέλους της γερμανικής επανάστασης του Μαΐου. Είχε προηγηθεί η παράδοση του επαναστατικού μανιφέστου των Γερμανών στους Βιεννέζους, σύλληψη και θανατική καταδίκη.

Hinrichtung Blums, Carl Constantin Heinrich Steffeck, 1848/49

"Mein teures, gutes, liebes Weib, lebe wohl, wohl für die Zeit, die man ewig nennt, die es aber nicht sein wird. Erziehe unsere – jetzt nur Deine Kinder zu edlen Menschen, dann werden sie ihrem Vater nimmer Schande machen. Unser kleines Vermögen verkaufe mit Hilfe unserer Freunde. Gott und gute Menschen werden Euch ja helfen. Alles, was ich empfinde, rinnt in Tränen dahin, daher nochmals: leb wohl, teures Weib! Betrachte unsere Kinder als teures Vermächtnis, mit dem Du wuchern mußt, und ehre so Deinen treuen Gatten. Leb wohl, leb wohl! Tausend, tausend, die letzten Küsse von Deinem Robert. Wien d 9. Nov. 1848 Morgens 5 Uhr, um 6 Uhr habe ich vollendet. Die Ringe habe ich vergessen; ich drücke Dir den letzten Kuß auf den Trauring. Mein Siegelring ist für Hans, die Uhr für Richard, der Diamantknopf für Ida, die Kette für Alfred als Andenken. Alle sonstigen Andenken verteile Du nach Deinem Ermessen. Man kommt! Lebe wohl! Wohl!"
(Το τελευταίο του γράμμα προς την γυναίκα του, AΠό
Robert Blum: ein deutscher Revolutionär, 1807-1848)

9. Νοεμβρίου 1918

Επανάσταση. Το τέλος της μοναρχίας. Φίλιπ Σάιντεμανν και Κάρλ Λίμπκνεχτ (Philipp Scheidemann, Karl Liebknecht). Η δημοκρατία της Βαιμάρης (9 Nοεμβρίου1918-30 Ιανουαρίου 1933). Μια επανάσταση που έμεινε στη μέση. Ο Λίμπκνεχτ δολοφονήθηκε δύο μήνες αργότερα μαζί με την Ρόζα Λούξεμπουργκ (Rosa Luxemburg).

9. Νοεμβρίου 1923

Η πρώτη προσπάθεια του Χίτλερ να πάρει την εξουσία. Το πραξικόπημα των Χίτλερ-Λούντεντορφ (Hitler-Ludendorff-Putsch) απέτυχε. Ημέρα γενεθλίων του 3ου Ράιχ.

9. Νοεμβρίου 1925

Δημιουργία των Ες-Ες (SS-Schutzstaffel), αρχικά ως μονάδα προστασίας του κόμματος των εθνικοσοσιαλιστών (NSDAP).


9. Νοεμβρίου 1938

Die Orthodoxe Synagoge Ohel Jakob in der Münchener Herzog-Rudolf-Straße nach dem Brandanschlag am 9. November 1938

Η „Νύχτα των Κρυστάλλων“ (Reichskristallnacht). Η αρχή του διωγμού των Εβραίων. Υπολογίζονται πάνω από 400 νεκροί, 30.000 οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αφορμή ήταν η δολοφονία ενός μέλους της NSDAP από τον Χέρσελ Γκρίντσπαν (Herschel Grinszpan), Εβραίο πολωνικής καταγωγής. Βέβαια ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορούσε να αφήσει "ανεκμετάλλευτο" ο Γκέμπελς (Goebbels). Το αυθόρμητο ξεσπάσμα του λαού ήταν άμεσο επακόλουθο...

9. Νοεμβρίου 1974

Conradt/Jahn, Holger Meins - ein Versuch - unsere Sicht heute, 1982 (Still) © Gerd Conradt, 2006

Μετά από 58 ημέρες απεργίας πείνας (κατά της απομόνωσης) πεθαίνει στη φυλακή (JVA Wittlich) το μέλος της πρώτης γενιάς της RAF Χόλγκερ Μάινς (Holger Meins) μετά από 35 σχεδόν μέρες αναγκαστικής σίτισης. Στο τελευταίο του γράμμα, αρχές Νοεμβρίου γράφει..."όλα γίνονται τόσο γρήγορα-γρηγορότερα από όσο γράφω. Ζυγίζω 46,8 κιλά. Χάνω καθημερινά 140-150 γρ. Παίρνω στην πραγματικότητα μόνο 400 θερμίδες. Το γουρουνάκι-γιατρός λέει 1200: τρεις κουταλιές των 400-είναι όμως αλλιώς: στην πραγματικότητα τρεις κουταλιές=400 θερμίδες " Πέθανε μετά λίγες μέρες, ζύγιζε 39 κιλά..

[Άσχετο: Ρούντι Ντούτσκε, πρωτεργάτης του φοιτητικού κινήματος του '60 στο Βερολίνο. Απόπειρα δολοφονίας του στις 11 Μαΐου του '68 από κάποιον ακροδεξιό (Μπάχμαν). Ο Ντούτσκε παρόλο που πυροβολήθηκε στο κεφάλι επέζησε. Μετά τη θεραπεία του (ανάκτηση μνήμης, ομιλίας) ήρθε σε επαφή με τον Μπάχμαν ο οποίος αυτοκτόνησε τελικά στη φυλακή. Ηθικός αυτουργός είχε θεωρηθεί από πολλούς ο (τότε μόνο) εκδοτικός όμιλος Springer καθότι η Bild χαρακτήριζε τον Ντούτσκε ως "απειλή για την Γερμανία". Ο Ντούτσκε πέθανε τελικά τον Δεκέμβρη του '79 λόγο των προβλημάτων που είχε από τον πυροβολισμό (κρίσεις επιληψίας κτλ.) Τέλος πάντων, τα γράφω αυτά γιατί διάβασα χθες τελείως τυχαία ότι ο υιός του Springer αυτοκτόνησε την ημέρα της κηδείας του Ντούτσκε σ' ένα παγκάκι στο Αμβούργο, δεν ενδιαφέρει μάλλον κανέναν, αλλά εμένα μου έκανε εντύπωση.]

9. Νοεμβρίου 1989

http://victorian.fortunecity.com/summit/871/mauer.htm

Freiheit ist ein Augenblick, seltsam und schön

Die Luft ist plötzlich anders, alles kann geschehen....

Aber Freiheit ist ein Augenblick, der bleibt nicht stehen

nachher kommt die Angst zurück, wie wird es weitergehen......


μικρά-μικρά
9. Νοεμβρίου 2001 : Ψήφιση του αντιτρομοκρατικού νόμου
9. Νοεμβρίου 2007 : Ψήφιση του νόμου περί "προστασίας" προσωπικών δεδομένων

3 σχόλια:

  1. Φοβερή ανάρτηση!
    Υπάρχει μίτος ή είναι μονο συμπτώσεις;
    Η δύναμη του τυχαίου!
    Cafe der Freiheit - München
    Weib ...!
    Man kommt! (έρχονται ...)
    Η ψυχοσύνθεση του γερμανικού λαού αντιστρέφεται και μπορεί να κατακρημνιστεί απότομα και βίαια (όσον αφορά τις αυτοκτονίες). Δεν είναι σαν τους Σουηδούς π.χ. που κλιμακώνουν αργά και εκλεπτυσμένα, σε μεγάλο βάθος χρόνου.
    Οι δυο τελευταίες ημερομηνίες (οι δικές μας ψιλοάσχετες μου φαίνονται, γιατί τις παραθέτεις;)

    @αλλενάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα δύο γράμματα τα βρίσκω κι εγώ συγκλονιστικά. Και του Μάινς που ήξερε ότι τον σκοτώνουν σιγά - σιγά.
    Μια άτυπη μάχη συμβολισμών. Τι θα μείνει στην ιστορία? Συμβιβασμός. Το τοίχος του Βερολίνου.
    Η αριστερά πέθανε για μένα με τον Ντούτσκε το Δεκέμβρη του '79. Η άοπλη συνέχεια της πρώτης γενιάς της RAF. Η "ελαφρά Γκεμπελική" μεθοδικότητα της εξουσίας από την άλλη.
    Είναι περίεργος λαός οι Γερμανοί. Δεν είναι εύκολο να αντιστραφεί σε τέτοιο βαθμό η ψυχοσύνθεσή τους, μάλλον οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα! Αλλά υπήρχαν και υπάρχουν αυτές οι εξαιρέσεις.
    (Οι δύο τελευταίες αναφέρονται στο γερμανικό κοινοβούλιο, δεν έχουν ίσως ιδιαίτερη σημασία, απλά σχετίζονται με το "φακέλωμα".)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να πω κι αλλιώς πως το βλέπω.. Η νεογερμανική (αντιφασιστική) προπαγάνδα έθαψε τα εθνικιστικά συναισθήματα και τα κομμάτια του πεσμένου τείχους τα αριστερά. Το πρόβλημα είναι ότι η προπαγάνδα έχει σταματήσει εδώ και κάτι χρόνια!
    Και από την άλλη ο συνδετικός κρίκος με την αξεπέραστη σχολή της Φρανκφούρτης ακόμα ψάχνεται στα συντρίμμια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή